Grad pozorište Gradiška u Makedoniji

MakedonijaGrad pozorište je ove godine sa svojom predstavom “Ne igraj na Engleze” učestvovao na 4.  Međunarodnom teatarskom festivalu “Sveti Joakim Osogovski” u Makedoniji, u mjestu Kriva Palanka, gradiću udaljenom 60-tak kilometara od Skoplja. Festival je profesionalnog karaktera, a pored našeg pozorišta,gostovala su pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Bugarske i Makedonije.

Festival je održan od 15. do 22. septembra 2012. godine, a Grad pozorište je odigralo svoju predstavu 17. 9. 2012. na sceni Doma Kulture u Krivoj Palanci. Bez obzira na malu jezičku barijeru publika je uživala u predstavi, prekidajući je mnogobrojnim aplauzima. Pored velikog gostoprimstva na koje smo naišli, imali smo i prijem kod načelnika opštine Kriva Palanka gospodina Arsenča Aleksovskog, koji nam je nakon predstave uručio i priznanje sa grbom njihove opštine, te izrazio želju za povezivanjem naših gradova.

U toku boravka bili smo smješteni u konaku manastira “Joakim Osogovski”, koji je i zaštitnik grada i veličanstvena kulturni spomenik u Makedoniji. Nadamo se da ćemo sa novom predstavom i iduće godine biti gosti ovog prekrasnog mjesta, ali i da ćemo imati priliku ugostiti naše kolege i prijatelje iz Makedonije i u našem gradu.