Grozdana na zrnu bibera za osnovne škole

Grad pozorište Gradiška i u ovoj sezoni nastavlja sa organizovanim igranjima predstava za učenike škola sa područja opštine Gradiška. Nakon izvođenja predstave “Generalna proba samoubistva” po tekstu Dušana Kovačevića na red su došle i osnovne škole. Napominjemo da su u februaru ove godine “Generalnu probu samoubistva” organizovano pogledale sve srednje škole sa naše opštine. Kroz 6 igranja predstavu je pogledalo 1867 srednjoškolaca. U realizaciji ovog projekta učestvuje Opština Gradiška i Kulturni centar Gradiška.

Druga predstava “Grozdana na zrnu bibera” koju je napisala Ana Đokić a režirao Draško Vidović namjenjena je za predškolski uzrast i učenike nižih razreda osnovnih škola. predstava je igrana 25. 26. i 27. marta u dva termina. Predstavu je pogledalo oko 1060 učenika, a do kraja godine igranja će se organizovati i za područne škole i predškolske ustanove sa naše opštine. Djeca su ovu bajku koja je svojevrsan nastavak klasične bajke “Princeza na zrnu graška” prihvatila sa velikim oduševljenjem. Kroz pozorišnu salu čuli su se gromoglasni aplauzi i komentari vesele djece. Pošto je predstava interaktivnog karaktera, činjenica da su je mališani iz publike produžili za čitavih deset minuta, dokaz je da je ovo pun pogodak.

 

 

“U predstavi ne igraju profesionalci nego nego amateri Omladiskog studija Grad pozorišta. Oni su uglavnom učenici naših srednjih škola. Cilj nam je da na ovaj način stvaramo naviku i ljubav prema uzvišenoj umjetnosti kakva je pozorište. Na ovaj način osim što edukujemo i stvaramo publiku, kod pojedinih aktera pomažemo u otkrivanju budućih talenata za potencijalne glumce, pisce i reditelje, a u tome imamo podršku i Akademije umjetnosti u Banja Luci”  istakli su Admir Mešić, direktor Grad pozorišta i Draško Vidović režiser ove bajke u kojoj igraju: Anđela Vukotić, Damjan Knežić, Nemanja Plotan, Katarina Peulić i Draško Babić.

Predstava će se igrati osim Gradiške i u drugim gradovima i festivalima u regionu.

Zahvaljujemo se Opštini Gradiška, Kulturnom centru Gradiška i direktorima i prosvjetnim radnicima naših škola na pomoći u organizaciji.

Veliko hvala i našim medijskim pokroviteljima: Info plus kanalu Gradiška i radio Gradišci.