Pastorala za srednjoškolce

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića, Gradsko pozorište Gradiška izvešće svoju predstavu Pastorala za učenike srednjih škola u Gradišci. Predstava je za učenike i profesore besplatna,a ovaj način saradnje je u svrhu promocije pozorišne umjetnosti za naše srednjoškolce.

Predstave će biti izvedene u 29, 30. i 31. marta.

U utorak  29. 03. 2022. Srednja stručna i tehnička škola u dva termina (  11 časova i 45 min. i 13 časova i 20min)
U srijedu 30. 03. 2022.  Gimnazija u jednom terminu 11 časova
U četvrtak 31. 03. 2022. Tehnička škola u dva termina   (  11 časova i 13 časova i 15min.)

Predstava Pastorala rađena po tekstu našeg poznatog dramskog pisca Radoslava Pavlovića Laleta  ( Moj rođak sa sela, Šovinistička farsa, Mala, Balkanska pravila) premijerno je izvedena 14. maja 2021. godine i pobrala je simpatije naše publike. Radnja predstave smještena je u Lamince za vrijeme Ilidanskog zbora, u kojem susrećemo dva mlada para, jedan sa sela, a drugi iz grada koji propituju svoju vjernost i zaljubljenost, gdje momci hoće da se žene, a djevojke propituju tu njihovu spremnost i iskrenost. Ovo je priča o selu, o njegovoj magiji ljetnih dana, strasti i ljubavi mladih ljudi, o sukobu modernog i tradicionalnog.

Ovo je priča o ljubavi i mladosti, ali i našem selu,njegovoj ljepoti i našoj tradiciji koja se nepravedno zapostavlja zbog nekih novih i modernih stremljenja koja osim atraktivne vanjštine i tehnološke inovativnosti u sebi ne sadrže ljepotu i iskrenu ljudsku emociju. Ovaj tekst Radoslava Pavlovića-Laleta na jedan komičan i lepršav način govori o svemu tome i slavi lljubav i prirodu, i sve što je prirodno, normalno i lijepo, baš kao i naše selo.

U ovoj lepršavoj komediji igraju mladi banjalučki glumci: Dragana Ilić, Anando Čenić, Smiljana Marinković i Svetozar Babić. Predstavu je režirao Admir Mešić.