Podvala oduševila gradišku publiku

Pozorišna predstava “Podvala” u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske odigrana je sinoć u Kulturnom centru u Gradišci. Predstava je rađena po tekstu Milovana Glišića, a režiju i adaptaciju potpisuje Đurđa Tešić.

-“Podvala” je jedan aktuelan komad, koji govori o toj sprezi onih na vlasti i onih koji rade protiv običnog naroda, tako da publika koja gleda ovu predstavu lako se prepozna u njoj, jer svi mi danas živimo od tih nekih kredita kaže glumac Ljubiša Savanović,koji u predstavi tumači jedan od glavnih likova. Prema riječima Savanovića , predstava se uspjehom igra već godinu dana i odlično je prihvaćena od strane publike, jer je priča aktuelna i svakodnevna .

Glumac Zlatan Vidović koji u predstavi igra učitelja Rajka, kaže da je u orginalnom Glišićevom tekstu, njegov lik pristojan, pošten, dobar momak, ali u predstavi je ipak malo drugačiji i ne baš tako dobar.

-U ovoj predstavi napravili smo ga sa manama specifičnim za naš mentalitet i naše podneblje. Tako da su svi likovi prikazani na jedan pomalo nakaradan način.

Vidović, kaže da je u pitanju poprilično arhaičan tekst, koji je rediteljka Đurđa Tešić oživjela na jedan specifičan način. – Mislim da smo napravili jednu finu komediju, koja i dalje ima jednu pouku o našem narodu, koji se nažalost iz generacije u generaciju ne mijenja, ostajemo sa tim istim manama kroz pokoljenja, nikako se ne riješavamo tih stvari, ističe Vidović.

Premijera predstave “Podvala” bila je prošle godine, na otvaranju Teatar festa u Banjaluci.

Prema riječima glumaca , predstava “Podvala” nalazazi se na stalnom repertoaru NPRS i već godinu dana ima uspješan repertoarski i festivalski život.

Izvanredan glumački ansambl u sastavu: Đorđe Marković, Dragoslav Medojević, Aleksandar Stojković, Ljubiša Savanović, Dean Batoz, Zlatan Vidović, Goran Jokić, Bojan Kolopić, Slađana Zrnić, Snježana Štikić, Vedrana Mačković, Dragana Marić i Nataša Ivanović, gradiška publika nagradila je dugotrajnim aplauzom i ovacijama.

 

Foto: Radimirović Goran Riro