Rođendan gospodina Nušića

U nedelju 15. 06. 2014. godine sa početkom u 20 h u Kulturnom centru Gradiška biće izvedena predstava Zvezdara teatra iz Beograda Rođendan gospodina Nušića.

Organizaciju ovog velikog kulturnog događaja u našem gradu realizuju zajedno Grad pozorište i Kulturni centar Gradiška. Ove godine obilježava se 150 godina rođenja velikog srpskog pisca Branislava Nušića te je tim povodom 10. 04. 2014. ove godine na velikoj sceni Zvezdara teatra izvedena i premijera ovog komada, koja je proglašena najvećim kulturnim događajem u Srbiji. Produkciju predstave potpisuju najznačajnije institucije kulture u Srbiji kao što su: Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica Srpska, Festival “Nušićevi dani”  Smederevo, Sterijino pozorje Novi Sad i Zvezdara teatar Beograd.

Pisac teksta je Akademik Dušan Kovačević, svojevrsni nasljednik Nušića, trenutno najveći živući srpski komediograf (Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Radovan III, Profesionalac, Sabirni centar itd.).

Predstavu je režirao bivši Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, a u predstavi igraju: Branislav Lečić, Dragan Petrović Pele, Tamara Dragičević, Petar Benčina i drugi.

Radnja predstave odvija se 6. 11. 1924. u kafani “Zlatni pehar” na Skadarliji na Nušićev 60 rođendan, a glavni lik u predstavi je upravo Branislav Nušić, kojeg igra Branislav Lečić. Predstava je rađena faktografski oslanjajući se na arhivsku građu i novinske članke iz tog perioda, te je zbog toga i svojevrsni istorijski dokument o tom vremenu u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Na osnovu saradnje Grad pozorišta i Zvezdara teatra koja traje već dvije godine, gradiška publika će imati jedinstvenu priliku da pogleda ovo remek djelo velikog Dušana Kovačevića.

Rodjendan g-dina Nusica_plakat