Sinovi umiru prvi

Kulturni centar i “Grad pozorište” Gradiška vas pozivaju na predstavu “Sinovi umiru prvi” u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske ,koja će se održati u četvrtak, 26.aprila 2018. sa početkom u 20 časova. Ovom predstavom, “Grad pozorište” obilježava 10 godina uspješnog umjetničkog rada.

Autor teksta je Mate Matišića, režiju potpisuje Marko Misirača, a uloge igraju: Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin, Boško Đurđević, Goran Jokić, Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Svetlana Popović, Đorđe Marković, Vladimir Đorđević, Rok Radiša i Zoran Stanišić.

“Predstava “Sinovi umiru prvi” govori o ljudima koji godinama poslije rata očajnički pokušavaju naći kosti svojih mrtvih i sahraniti ih, kako bi i jedni i drugi pronašli mir. Radnja je smještena u blisku prošlost, u siromašno selo nadomak Banje Luke, a u njenom su fokusu bračni par koji godinama bezuspješno pokušava pronaći kosti svoga sina, sve dok se u jednom trenutku ne pojavi čovjek koji njima i još nekolicini seljana obećava prodati informaciju o mjestu gdje su njihova djeca zakopana. Iako predstava obrađuje ozbiljnu i tragičnu temu ona obiluje humorom.
U slučaju ove predstave, humor skida veo mističnosti, ozbiljnosti, pa čak i svetosti s fenomena poput herojstva ili nacije, relativizirajući ih, te stavljajući naposljetku sve likove, bez obzira na razlike, u istu ravan.

Predstava “Sinovi umiru prvi” dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i region.
Između ostalih ,proglašena je apsolutnim pobjednikom 17. Teatar festu 2016, a ovaj komad, pored glavne nagrade, dobio je još tri priznanja i to za najboljeg glumca i glumicu, te za najbolju režiju.
Dramaturg predstave je Ivan Velisavljević, scenograf je Dragana Purković Macan, kostimograf je Jelena Vidović, muziku je radila grupa “Sopot”, audio dizajn Petar Bilbija, a lektori su Milorad Telebak i Nataša Kecman.