Vinkovčani zaslužili aplauze

Predstava Staklena menažerija pozorišta Jozo Ivakić iz Vinkovaca odigrana je sinoć u Kulturnom centru u Gradišci.

U predstavi igraju glumci vinkovačkog pozorišta Matea Marušić i Vladimir Andrić, Areta Ćurković iz Osjeka i Ivan Vukelić iz Zagreba, koji su se, zahvaljujući saradnji i pozivu Gradskog pozorišta Gradiška, prvi put predstavili gradiškoj publici.

Marušićeva je navela da je predstavu Staklena menažerija, po tekstu Tenesi Vilijamsa, režirao Dražen Ferenčina, te da je riječ o klasičnoj drami koju igraju već dvije sezone i za koju su dobili brojne nagrade. Ona je istakla da je to svevremenska građanska drama u kojoj ona glumi dvedesetčetvorogodišnju Lauru koja šepa na jednu nogu i koju majka pokušava da uda za radnog kolegu njenog brata, koji ih prvi put posjećuje. Laura je povučena u sebe i ima hobi da skuplja staklene figurice i živi u njhovom krhkom i lomljivom svijetu u koji svako od nas ponekad ulazi u životu, naglasila je Marušićeva

Direktor Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović rekao je da je gostovanja sa svojim predstavama u Gradišci ponudilo nekoliko pozorišta iz Hrvatske, ali da su se odlučili na Staklenu menažeriju jer su željeli da gradiška publika, osim humorističnih predstava, pogleda i jednu dobru dramu. On je dodao da Gradsko pozorište Gradiška planira da uzvrati ovo gostovanje i odigra jednu svoju predstavu u Vinkovcima.

Među publikom u gradiškom Kulturnom centru bili su i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić.
Adžić je istakao da je Gradiška uspostavila dobru prekograničnu saradnju sa hrvatskim opštinama i gradovima, te da je dobro da, osim privredne, razvijaju i kulturnu saradnju.
Piličić je rekao da je gostovanje vinkovačkog pozorišta u Gradišci veoma važan korak u uspostavljanju dobre kulturne saradnje koja može da bude pokretač saradnje i na drugim poljima, te izrazio nadu da će obostranih gostovanja pozorišta u narednom periodu biti sve više.

Foto: Radimirović Goran Riro