Reci naglas! – Javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog dramskog teksta

Reci naglas! - Javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog dramskog teksta

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas Javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog dramskog teksta „Reci naglas!“.

Konkurs je raspisan u okviru projekta koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa Gradskim pozorištem i Gradom Gradiška, a otvoren je do 15. novembra ove godine, izjavila je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, na konferenciji za novinare u Gradišci.

Ovo je prvi ovakav projekat i predviđen je Strategijom razvoja kulture Republike Srpske, te da je veoma značajan jer je tokom izrade Strategije upravo uočeno da u Srpskoj postoji deficit dramaturga i pozorišnih reditelja. Na konkurs mogu prijaviti svi državljani BiH i Republike Srpske, koji imaju prebivalište u Srpskoj. Obezbjeđene su vrijedne nagrade od 10.000 KM za najbolji tekst po ocjeni stručnog žirija, te 3.000 i 2.000 za drugo i treće mjesto na konkursu.

Ovaj projekat u prvoj fazi traje do kraja godine i odnosi se samo na izbor dramskog teksta, a u drugoj godini slijedi faza realizacije, odnosno postavljenje teksta na sceni i produkcije pozorišne predstave. Obe faze će finansirati Ministarstvo sa 50.000 KM, a u drugoj fazi projekata produkcija predstave će  biti sufinansirana iz budžeta grada Gradiška sa 10.000 KM – navela je Đakovićeva.

Ona je zahvalila Gradskoj upravi i Gradskom pozorištu što su prihvatili da budu prvi partner Ministarstva u realizaciji pomenutog projekta, dodajući da je namjera da se projekat realizuje svake dvije godine u saradnju sa nekom drugom lokalnom zajednicom i pozorištem.

 

Krajnji cilj je da dobijemo kvalitetne domaće dramske tekstove i da pozorišta u Gradišci i drugim sredinama dobiju predstave sa kojima će moći da učestvuju i na festivalima i da ih uvrste na svoj repertoar. Nadam se da ćemo već iduće godine u Kulturnom centru u Gradišci imati premijeru predstave koja će biti rađena prema najboljem domaćem dramskom tekstu nagrađenom na ovom konkursu“, dodala je Đakovićeva.

Menadžer grada Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je u cilju razvoja pozorišta u Gradišci u planu da možda čak i iduće godine bude organizovan pozorišni festival „Ljubica“, posvećen prvoj profesionalnoj glumici iz BiH, Ljubici Lazić Stefanović iz Gradiške.

Direktor Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović istakao je da je velika stvar za Gradsko pozorište što će dobiti autorska prava na nagrađene tekstove.

Tri nagrađena domaća dramska teksta, ali i ostali tekstovi koji pristignu na konkurs biće objavljeni u katalogu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog dramskog teksta „Reci naglas!“